Powered By Blogger

tisdag 15 oktober 2013

Enligt senaste uppgifterna är förhandlingarna mellan Presidenten och Kongressen angående USA:s ekonomiska kris inne i ett slutskede. Men det är bara en tillfällig lösning - man höjer statens skuldtak. Så det är att sätta ett plåster på en patient där det egentligen krävs en omfattande operation.

Med ett beräknat budgetunderskott 2013 på närmare 800 miljarder dollar och en statsskuld som år 2020 beräknas uppgå till 102% av BNP måste man självklart i första hand få balans i sin budget för att i andra hand successivt minska sin statsskuld.

Gör det teoretiska tankeexperimentet att USA med sin statsekonomi varit ett land i Europa och i likhet med Grekland, Irland. Då hade EU satt press på regeringen att vidta akuta åtgärder!

Men nu ligger inte USA i Europa och dessutom är USA världens största ekonomi och har ett avgörande inflytande på utvecklingen av världsekonomin. Och så länge Kina accepterar att stötta USA med att köpa statsobligationer fungerar ekonomin såväl i USA som i världen.

Men självklart måste USA på sikt på ordning såväl på sin budget som statsskuld. I annat fall är risken uppenbar för ny global ekonomisk kris - en kris som också kommer att nå Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar