Powered By Blogger

torsdag 17 oktober 2013


Vad händer med elitidrotten i Uddevalla?

Ljungskile har ekonomiska problem – främsta orsaken är att man äger sin egen anläggning. Frågan är också var man ska spela sina matcher i framtiden, på Skarsjövallen eller Rimnersvallen?

Kroppskultur har en brist på 1,6 miljoner i sin kassa – och vad händer med handbollsstaden Uddevalla?

BMK vill köpa loss marken kring sin anläggning – men till ett anständigt och tidigare av politikerna lovat pris eller tomträtt på marken och då till överkomlig tomträttsavgäld. Dessutom ökat marknadsstöd.

Oddevold har möjligheten att gå upp i Superettan – klarar Rimnersvallen Svenska Fotbollförbundets krav?

Uddevalla Sim går och väntar på en ny simhall

Ja, problemen hopar sig för kommunledningen i Uddevalla. Och om kommunen verkligen vill satsa på elitidrotten är det hög tid att sätta ner foten och då ställa sig frågorna:
  • ·      Vad är elitidrott?
  • ·       Hur ska kommunen stödja elitidrotten?

Att elitidrott ökar intresset för ungdomsidrott är ett gammalt beprövat faktum. Likaså att elitidrott stärker varumärket för en kommun - se på Luleå, Leksand och nu senast Falkenberg där dessa kommuner ständigt syns i media och skapar god PR för sin kommun.

Vad bör då Uddevalla kommun göra:
1)   Se till att det finns nationellt godkända arenor/hallar för de idrotter som bedömts som elit.
2)   Ge föreningarna en rimlig, likvärdig och rättvis hyra på dessa arenor/hallar
3)   Ge berörda föreningar ett marknadsstöd i form av ”elitbidrag”, som baseras på i vilken omfattning respektive förenings arrangemang syns i media och därmed stärker varumärket för Uddevalla.  Hänsyn ska också tas till stolthetsfaktorn för Uddevallaborna
4)   Gör en turistekonomisk analys över olika arrangemang, dvs hur påverkas merförsäljningen i näringslivet i form av övernattningar, restaurang, shopping m m, och indirekt därmed arbetstillfällen och skatteintäkter för kommunen.

Se också till att elitsatsningen också görs i form av en överenskommelse över partigränserna så föreningarna får långsiktigt  spelreglerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar