Powered By Blogger

fredag 20 december 2013

Fotbollsarenor i Europa – såväl Allianz Arena i München och Crawen Cottage, Fulhman, London, med på min innelista

I Uddevalla diskuteras vilken arena som ska vara huvudarena och fullt godkänd av Svenska Fotbollförbundet att spela elitfotboll på – Skarsjövallen eller Rimnersvallen. Eller kanske i framtiden en helt ny ”ren” fotbollsarena.

Jag har haft, och har fortfarande, förmånen att ha sett ett anal arenor ute i Europa, ett 25-tal. Utan rangordning ser min innelista ut så här:

Allianz Arena, München, en toppmodern arena där arenan byter färg beroende på vilket lag som har hemmamatch. En annan intressant iakttagelse är att de 70 000 stolarna är silvergråa, detta för att inte favorisera något speciellt lag. Betänk diskussionen om Rimnersvallen. Också mycket imponerad av transporterna till arenan.

Crawen Cottage; Fulhams gamla arena i sydvästra London.  När man kommer in på denna arena känns de historiska vingslagen sedan 1896 då arenan byggdes. Visserligen moderniserad, men mycket av den gamla träkulturen på läktarna finns kvar

San Siro; Milan och Inters hemmaarena i Milano. Italiens största fotbollsarena med anor sedan 1920-talet. Här visar man att två av Europas största klubbar kan samsas om samma plan. Kanske något för Uddevallas klubbar att tänka på ……

Camp Nou; Barcelonas hemmaaena och är en välkänd reseanledning vid weekend-besöket i Barcelona. Mäktig stämning med plats för närmare 100 000 åskådare.

Old Traffford; Manchester Uniteds arena. En modern arena där man ser bra oavsett var man sitter. Imponerad av de utrymmen som finns för handikappade – där har Sverige mycket att ta efter.

Emirate Stadium; Arsenals nya hemmaarena. En toppmodern arena med all tänkbar service, om man har de ”rätta” biljetterna …


St James Park, Newcastle. En av Englands bästa fotbollsarenor. Dessutom mycket centralt placerad, Ungefär som om Rimnersvallen hade legat på Kungstorget. Där såg jag i februari 2011 den historiska matchen mellan Newcastle-Arsenal, då Arsenal ledde matchen i paus med 4-0 och halva hemmapubliken hade lämnat arenan. Hur det gick? Matchen slutade 4-4 efter en sagolik upphämtning av Newcastle. 

Turf Moor; Burnleys hemmaarena - byggd i slutet av 1800-talet och även om det rustats upp syns tydliga tecken på dess ålder - det innebär träläkare och en härlig känsla och upplevelse. Arenan har en publikkapacitet på drygt 20 000 åskådare. 

Varför inte Friends Arena på innelistan? Kanske när man får till transporterna till och från arenan samt lägger en gräsmatta av internationell kvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar