Powered By Blogger

torsdag 19 december 2013

Slarva inte bort elitidrotten – viktigt för Uddevallas varumärke

I Uddevalla går debattvågorna höga när det gäller idrotten och då speciellt fotbollen.
Tidigare såg vi samma debatt när det gällde VM-crossen. Därtill kommer handbollens ekonomiska problem och simmarnas behov av nytt badhus.  Den enda nöjda grenen på idrottens träd tycks vara friidrotten, men så har man nu också fått ny hall och upprustad utomhusarena.

Men vad handlar hela debatten om? Egentligen utgår den från delvis felaktiga grunder. Grunden i debatten är att skilja på bredd/ungdomsidrott contra elitidrott.

När det gäller bredd- och ungdomsidrott råder väl ingen skillnad i de politiska uppfattningarna. Från politiskt håll skall självklart bredd- och ungdomsidrott hanteras av Kultur- och Fritidsnämnden – det rör sig ju om uddevallabornas fritid, oavsett ålder och typ av idrott.

Men när det gäller elitidrott skall den hanteras som ett varumärkesärende, dvs av Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige. Elitidrotten är Uddevallas ansikte utåt och en form av värdskapsfråga för uddevallaborna, dvs stoltheten att bo i en kommun där kommunen, genom idrotten,  syns och hörs i mediabruset.

Slarva därför inte bort elitidrottens möjligheter att medverka till att bygga Uddevallas varumärke genom felaktig behandling i politiken och djupa åsiktsskillnader. Bjud i stället in företrädare för de föreningar som arbetar med elitidrott. Bjud också in företrädare för näringslivet för att hitta samverkan gällande jobb för elitidrottare. Här har också besöksnäringen ett stort intresse genom att elitidrott skapar reseanledningar och tillresande till Uddevalla. I detta ”runda-bords-samtal” skall självfallet också Uddevalla Elitidrottsgymnasium vara med.

I detta samtal ska dialog föras för att säkerställa behovet av nationellt godkända arenor/hallar. Vidare hur kan ett elitstöd utformas som bygger på i vilken omfattning resp arrangemang/idrott syns i media och därmed stärker varumärket Uddevalla. Även stolthetsfaktorn hos Uddevallaborna ska räknas in. Hur kan näringslivet hjälpa till med jobben? Hur kan vi komplettera med eftergymnasial utbildning för att behålla de lovande idrottarna i Uddevalla? Hur kan vi säkerställa nationella och internationella evenemang, typ SM, EM, NM och VM.

Ja agendan i detta samtal kan göras längre. Men målet med samtalet är att hitta konstruktiva lösningar över partigränserna och över det enskilda föreningsbehovet. Tre huvudfrågor ska besvaras:
1.     Vad är elitidrott?
2.     Vad krävs för att utveckla elitidrott i form av arenor, ekonomiska resurser, jobb och utbildning?
3.     Vill Uddevalla ha elitidrott?

Nils Carlsson                                           
Uddevalla   

Fotnot: Debattartikel i Bohusläningen 2013-12-19                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar