Powered By Blogger

måndag 12 mars 2018

    Ny statlig turismutredning - men helhetsgreppet försvann redan på direktiv-stadiet


    Så var det då dags igen, en ny 
    statlig utredning om hur svensk turismnäring ska utvecklas, den 5:e statliga utredningen i detta ämne under 2000-talet.

    Men tyvärr blir det inget helhetsgrepp över denna utredning, då regering redan i direktiven för utredning gör en snäv begränsning. I direktiven framgår att det samarbete staten och turismnäringen har gällande marknadsföring utomlands, dvs det arbete som VisitSweden  gör, ej ska omfattas av utredningen. VisitSweden ägs till hälften av staten och hälften av turismnäringen genom Svensk Turism AB. 

    Detta är högst anmärkningsvärt då det är denna gren inom turismnäringen som har den största potentialen att växa. Redan idag drar svensk turismnäring in 120 miljarder kronor i form av utländska turisters konsumtion i Sverige, som dessutom genererar 17 miljarder kr i momsintäkter för staten.

    Nu är förslaget ute på remiss och nu är det upp till olika remissinstanser, bl a organisationer inom svensk turismnäring, att noggrant läsa utredningen och dess förslag och komma med kloka och konkreta synpunkter. 

    En punkt som jag tror näringen kommer att slå ned på är att utredningen har en ganska ensidig inriktning på den offentliga sektorns aktörer. Spännande att se och höra turismnäringens syn på utredningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar