Powered By Blogger

torsdag 15 mars 2018

Vad hände med Miljöpartiet i Uddevalla i Kulturhusfrågan? Kan den uppkomna sprickan mellan S och Mp repareras före valet?



I gårdagens debatt i Uddevalla kommunfullmäktige hoppade Miljöpartiet helt plötsligt av majoritetens förslag till den framförhandlade avsiktsförklaringen med med en privat byggare av kulturhuset.

Vad hände? S, V och Mp har hela tiden varit överens i denna fråga - i alla fall utåt sett! I avsiktsförklaringen ingick allt från läge, utformning, placering och ekonomi.

På debattsidorna har Alliansens partier jämte Uddevalla Paritet och SD varit motståndare till bygget, främst p g a  den höga hyreskostnaden, närmare   30 miljoner per år i 30 år, alltså bortåt en miljard totalt.

Men varför bytte Miljöpartiet uppfattning mitt under fullmäktige mötet?
Kom det fram nya fakta under mötet? Nej, alla fakta var kända.
Interna strider inom Miljöpartiet? Hm...kanske, men då skulle man väl inte hänga med så länge.
Eller insåg man till slut att projektet blir för dyrt och hämmar andra viktiga saker för kommun? Men åter varför insåg man detta först under mötet?

Eller .......sedan tidigare är det ju känt att Gunilla Magnusson, Miljöpartiet och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, fick en "näsbränna" av KS-ordföranden Ingemar Samuelsson i frågan om tennisbanorna i Ljungskile och markavtalet med LSK. Där drev Magnusson fram ett beslut i den nämnden, som senare totalkvaddades av kommunstyrelsen och dess ordförande. Så en teori, om än mycket konspiratorisk, kan vara att  Magnusson och Miljöpartiet ville ge igen? Denna gång blev det KS-ordföranden som fick lida ett offentligt nederlag.

Oavsett skälet till gårdagens sena avhopp i Kulturhusfrågan är det uppenbart att samarbetet mellan S och MP har fått en ordentligt smäll och frågan är det samarbetet reser sig "före 10" eller om samarbetet redan är uträknat innan valet. Då ligger ju vägen helt öppen för Alliansen.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar