Powered By Blogger

lördag 31 mars 2018

Mycket välskriven debattartikel i Bohusläningen 2018-03-31


Finns det ingen annan lösning?

DEBATT OCH INSÄNDARE Västerskolan har tillräckligt många klassrum för musikklasser.

Höstterminen 1990 startade Uddevalla Musikklasser, då med intagning i årskurs 4 och årskurs 7. Under de år som gått har många hundra ungdomar kunnat utveckla sin musikbegåvning. 
Samhället i stort har fått ta del av luciatåg och andra konserter. Eleverna har dessutom fått utveckla rytmkänslan, spela instrument, skapa en musikal mm. De har också fått lära sig samspela och samarbeta. Ämnet rytmik innehåller allt från att leva ut musik med hela kroppen till att räkna taktdelar, vilket innebär att räkna med allmänna bråk som fjärdedelar och åttondelar. Barn och utbildningsnämnden har under läsåret 2017/18 gett kommunens förskolor i uppdrag att fördjupa barns kunskap i estetiska ämnen såsom musik och rytmik. Därför kan man se en logik i att det ska finnas musikklass redan i årskurs 4.

Nu har beslutet fattats av den politiska majoriteten (S, MP och V) och Uddevallapartiet. Inför hösten 2018 sker ingen intagning av nya elever i musikklass åk 4. Vad som händer hösten 2019 vet vi ingenting om. Beslut togs på grund av att det är svårt att schemalägga idrottsundervisning för alla elever. En enda idrottshall räcker inte för så många klasser, därför ska två klasser försvinna. Men finns det ingen annan lösning än att låta många tioåringars dröm om musikklass gå i kras?
Västerskolan har tillräckligt många klassrum för att ha åk 4 kvar. 5 niondeklasser lämnar skolan i vår, 4 nya 6:or kommer till. Allianspartierna (L, C, M och KD) ville skicka tillbaka frågan till tjänstemännen, för att få svar på de frågor vi ställt om andra lösningar på just problemet med idrottshall. Tyvärr ville inte majoritetspartierna vänta in besked om detta. Detta får årets 10-åringar betala för. 
Claes Dahlgren
Ledamot BUN (L)
Gerd Andersson
Ersättare BUN (L)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar